دالکی خبر: این گرانی قطعا بر سایر کالاها و حتی خدمات نیز تاثیر خواهد گذاشت و کشور را وارد مرحله خطرناکی از اعتراض اقشار فقیر خواهد کرد. دولت و مجلس می‌توانند به جای حذف ارز ترجیحی به سراغ حذف بودجه‌های غیرضروری دستگاه‌هایی بروند که عملکرد مطلوبی ندارند و اختصاص بودجه برای آنها غیرضروری است.

هشدار درباره تبعات سنگین معیشتی انتقام مافیا را از مردم نگیرید

دالکی خبر: گویا تمهیدات دولت و نهادهای بالادستی برای حذف بی‌سروصدای ارز ۴۲۰۰ تومانی جواب نداده و این روزها صدای اعتراض در نهادهای کارشناسی و تصمیم‌گیری بلندتر از گذشته به گوش می‌رسد.

به گزارش دالکی خبر؛ از هفته‌ها پیش جلسات هم‌اندیشی نهادهای مختلف دولتی با مدیران مسئول و خبرنگاران اقتصادی کشور بر پا شد و در این جلسات بر لزوم حذف ارز ترجیحی از گردونه اقتصادی کشور سخن گفته شد و از رسانه‌ها نیز خواسته شد تا در مسیر این کار، همراهی لازم با دولت انجام شود و جز گزارش‌های مثبت در این زمینه، نقد و گزارش‌های منفی کار نشود.

در این بین صداوسیما هم سنگ تمام گذاشت و در برنامه‌ها و گزارش‌های خبری و تحلیلی که با حضور کارشناسان اقتصادی موافق حذف ارز ترجیحی برگزار می‌شد، بر لزوم همراهی با تصمیم دولت تاکید شد، اما این پایان کار نبود و به تدریج، صدای منتقدان که در ابتدا به محاق رفته بود، بلند و بلندتر شد تا جایی‌که در روزهای گذشته، دو نطق پیش از دستور و میان‌دستور مجلس به اظهارات منتقدان حذف ارز ترجیحی اختصاص داشت، یکی دیگر از نمایندگان مجلس در نشست لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ به این موضوع انتقاد کرد و یک نماینده دیگر هم در یک گفت‌وگوی رسانه‌ای، از تبعات منفی این تصمیم سخن گفت.

زمینه‌سازی حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی با تبلیغات یک‌طرفه هنر نیست

در همین زمینه «احمد نادری» نماینده تهران در مجلس در جلسه علنی دیروز مجلس در نطق میان دستور خود بیان کرد: بخشی از سیاست‌های اقتصادی بازماندگان دموکرات و نئولیبرال دولت قبلی، هم اکنون در دولت آقای رئیسی تئوریزه و اجرایی می‌شود. به طور مشخص کسانی در سازمان برنامه و بودجه کشور نشسته‌اند که پارسال در همین مجلس سینه‌چاک وجود ارز ترجیحی بودند، اکنون طرفدار دوآتشه حذف ارز ترجیحی شده‌اند.

وی با بیان اینکه یکی از اصلی‌ترین دلایلی که برای حذف ارز ترجیحی ذکر می‌شود موضوع حذف دلالی و فساد است، گفت: اما واقعیت این است که فساد اقتصادی توسط مافیایی صورت گیرد که یک‌سر آن مجموعه کاسبان تحریم قرار دارد و سر دیگر آن در بدنه برخی از دستگاه‌های دولتی که حیات خود را در همین قبیل مفاسد جست‌وجو می‌کردند، قرار دارد.

نایب رئیس اول کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس اظهار کرد: همه می‌دانند که به‌رغم بریز و بپاش‌های غیرمعمول و فسادهایی که مافیای اقتصادی کشور در عرصه ارز ۴۲۰۰ تومانی به عمل آورده، اگر تاکنون اقلامی از کالاهای اساسی هنوز به دست مردم می‌رسد و سفره‌های مردم تاحدودی رنگ این اقلام را می‌بینند به دلیل وجود این ارز در بودجه سال‌های اخیر بوده است. این هنر نیست که با تبلیغات یک‌طرفه برای حذف این ارز زمینه‌سازی شود و بودجه سال آینده با ارز ۴۲۰۰ تومانی خداحافظی کند و جای آن را وعده‌های به ظاهر زیبای یارانه یا کارت اعتباری بگیرد.

نادری عنوان کرد: این روش با شعار مردمی بودن دولت سیزدهم سازگاری ندارد و مردم با حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی در سال آینده دچار مشکلات عدیده اقتصادی و معیشتی خواهند شد. هشدار می‌دهم نئولیبرال‌ها می‌خواهند محرومان را علیه سید محرومان بشورانند. نئولیبرال‌های متحد با سرمایه‌داران هیچ‌گاه نسخه‌ای که ذره‌ای به رفاه مرفهان بی‌درد خدشه وارد کند، روی میز نمی‌گذارند و نسخه‌های آنان همواره برای انتقال ثروت از جیب توده‌های محروم به سرمایه‌داران است.

وی افزود: چرا کسی به این سوال پاسخ نمی‌دهد که چه نسبتی میان تئوریسین‌های نئولیبرال و شبکه بانکی است که آنچه شبکه بانکی می‌خواهد از زبان اینها بیرون می‌آید و بانک‌ها هم تامین مالی‌شان می‌کنند؟

کشور وارد مرحله خطرناکی از اعتراض اقشار فقیر خواهد شد

نایب رئیس اول کمیسیون آموزش و تحقیقات با بیان اینکه با حذف ارز ترجیحی علاوه بر گران شدن کالاهای اساسی، دارو نیز دچار وضعیتی خواهد شد که بی‌سابقه بوده و مردم را دچار تنگنای شدیدی خواهد کرد، گفت: این گرانی قطعا بر سایر کالاها و حتی خدمات نیز تاثیر خواهد گذاشت و کشور را وارد مرحله خطرناکی از اعتراض اقشار فقیر خواهد کرد. دولت و مجلس می‌توانند به جای حذف ارز ترجیحی به سراغ حذف بودجه‌های غیرضروری دستگاه‌هایی بروند که عملکرد مطلوبی ندارند و اختصاص بودجه برای آنها غیرضروری است.

انتقام مافیا را از مردم نگیریم

نماینده تهران در مجلس یازدهم تاکید کرد: ما حق نداریم مردم را از حقوق طبیعی‌شان که داشتن سهم از بیت‌المال است، محروم کنیم. اگر قدرت برخورد با مافیای اقتصادی را نداریم مردم را تحت فشار قرار ندهیم و انتقام مافیا را از مردم نگیریم.

نادری در تذکری درباره مجوز واردات برخی کالاهای غیرضروری و لوکس بیان کرد: این کالاها مورد مصرف طبقه اشراف است که در سال‌های گذشته وجود داشته و در بودجه ۱۴۰۱ نیز در نظر گرفته شده است. به دولت سیزدهم هشدار می‌دهم که مراقبت کنید حامی حقیقی گفتمان انقلاب اسلامی و پرچمدار عدالت اجتماعی باشید، چرا که مردم از ما نخواهند پذیرفت که شعار عدالت‌خواهی و توجه به مردم بدهیم اما در مقابل بخشی از  بودجه کشور صرف واردات کالاهایی شود که برای دهک‌های بالای جامعه زمینه فخرفروشی فراهم می‌کند و برای قشر محروم جامعه دردمندی و بی‌عدالتی تولید می‌کند.

حذف ارز ترجیحی مشکلات زیادی به دنبال دارد

همچنین نماینده گرگان و آق‌قلا در مجلس هم تاکید کرد: حذف ارز ترجحی بدون در نظر گرفتن سازوکارهای مشخص مشکلات زیادی برای مردم به ویژه دهک‌های پایین جامعه ایجاد خواهد کرد.

رمضانعلی سنگدوینی در تذکری شفاهی مجلس بیان کرد: حذف ارز ترجیحی مشکلات زیادی برای مردم به ویژه قشر ضعیف و دهک‌های پایین جامعه ایجاد می‌کند و کمیسیون تلفیق به این موضوع توجه داشته باشد.

وی گفت: هیات رئیسه مجلس باید به همسان‌سازی حقوق بازنشستگان و ساماندهی نیروهای شرکتی و قراردادی، پیمانی و حجمی توجه داشته و این موضوع را در دستور کار قرار دهد.

وی در تذکری به رئیس سازمان برنامه و بودجه بیان کرد: بیشتر مردم استان گلستان در سه دهک پایین جامعه هستند. ۱۶.۶درصد خانواده‌ها در استان گلستان تحت پوشش کمیته امداد یا بهزیستی هستند. ۴۰درصد مردم استان فقیر بوده و تحت پوشش هیچ سازمانی نیستند. چگونه در بودجه سال آتی درآمد عمومی استان گلستان ۲۱۷۷ میلیارد تومان یعنی دو برابر سال جاری پیش‌بینی شده در حالی‌که سرانه درآمد مردم گلستان نصف میانگین کشوری است؟

تاب‌آوری اجتماعی را باید در نظر گرفت

همچنین یک عضو کمیسیون تلفیق مجلس با بیان اینکه دولت برای هر تصمیمی که می‌گیرد ابتدا باید تاب‌آوری اجتماعی را در نظر بگیرد، گفت: امیدوار هستیم تصمیم دولت برای حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی به همت نمایندگان مجلس مورد بازبینی جدی قرار گیرد.

روح‌الله ایزدخواه در نشست تفحص عدالت در لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ گفت: متاسفانه لایحه بودجه سال آینده با شعارهای دولت همخوانی ندارد از این جهت لازم است که این بودجه پیش از تصویب بیشتر مورد بررسی قرار گیرد.

وی افزود: اولین موردی که در بودجه سال آینده مورد بحث است، حذف ارز ترجیحی و آزادسازی نرخ دلار است که به نظر ما تاثیر بسیار منفی بر اقتصاد کشور خواهد گذاشت ضمن اینکه به ارزش پول ملی آسیب خواهد زد و موجب یک شوک تورمی خواهد شد. راهکارهای بهتری برای حل مشکل ارز ترجیحی وجود دارد که دوستان تلفیق نیز به دنبال این راهکارها هستند. تا زمانی که مشکلات ساختاری در اقتصاد وجود دارد نمی‌توان مشکل را با فشار بر سفره مردم حل کرد.

این نماینده مجلس ادامه داد: در اقتصاد، عرضه و تقاضا وجود دارد و دولت‌های ما عموما بر تقاضا تمرکز دارند و تلاش مدیریت این سمت را دارند در حالی‌که طرف عرضه که همان تولید و اشتغال است، کمتر مورد توجه قرار می‌گیرد. متأسفانه در رویکردهای رایج کمتر به این موضوع توجه می‌شود. تجربه نشان داده که آزادسازی قیمت و پرداخت یارانه نقدی تجربه موفقی نیست و همیشه تورم از یارانه‌ها جلو زده و مسأله قدرت خرید مردم عملا از بین می‌رود.

وی گفت: وقتی به تبعات اجتماعی یک تصمیم توجه نشود و می‌خواهیم فقط روی کاغذ مسأله را حل کنیم مشکل به وجود خواهد آمد. با پیش‌فرض‌های نئوکلاسیک نمی‌توان اقتصاد کشور را اداره کرد./ مرجع: سیاست ایرانی