تصویب هول هولکی طرح ضد اینترنت در مجلس
مطهره شفیعی
در نهایت کلیات صیانت از فضای مجازی که بعدتر به طرح حمایت از حقوق کاربران در فضای مجازی تغییر نام داد را تصویب کردند.
از همان ابتدای مطرح شدن این طرح انتقادات زیادی به آن وارد شد از جمله اینکه این طرح باعث محدودیت در کسب و کار در فضای مجازی و نقض حقوق شهروندی و حریم خصوصی خواهد شد و از آن به عنوان طرح ضد اینترنت یاد می شود، پس از مدتی نیز مرکز پژوهشهای مجلس انتقادات اساسی به طرح صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی وارد کرد.
در پی افزایش انتقادها از مشخص نبودن طرح و شفاف نبودن روند بررسی آن رئیس مجلس تاکید کرد که جلسات کمیسیون مشترک باید علنی برگزار شود. اعضای کمیسیون طرح حمایت از حقوق کاربران در فضای مجازی در جلسه روز سه شنبه کمیسیون با ۱۸رای (از جمله نماینده دشتستان) کلیات این طرح را به تصویب رساندند. فارغ از اینکه اکثریت جامعه با این طرح مخالف بود اما موضوعاتی در روز گذشته افشا شد که تصویب طرح را به زیر سوال برد.
انتقاد نمایندگان از نحوه تصویب
جلال رشیدی کوچی عضو کمیسیون مشترک طرح حمایت از حقوق کاربران در فضای مجازی که تنها منتقد طرح بوده، هم گفت: من نه مخالف نظام هستم و نه مخالف انقلاب از خانوادهای آمدهام که پنج شهید تقدیم کرده است. عدهای برای موافقت با این طرح با من تماس میگیرند و من را تهدید میکنند. این در حالی است که بعد از گذشت مدتی به آغاز به کار کمیسیون مشترک مردم هنوز نگران تصویب این طرح هستند. وی ادامه داد: این موضوع هم دلیل دارد برای مثال به یکباره اعلام میشود که در خلال بررسی بودجه جلسهای برای بررسی این طرح برگزار شود. کسی مخالف ساماندهی فضای مجازی نیست اما آیا این طرح در راستای ساماندهی فضای مجازی است؟ از نظر مردم اینگونه نیست من در کنار مردم هستم.
وزیر احمدینژاد حامی صیانت!
رضا تقیپور وزیر ارتباطات دولت احمدینژاد که اکنون نماینده مجلس است، در در قامت رییس کمیسیون مشترک طرح صیانت، در پاسخ به اظهارات جلال رشیدی کوچی گفت: رسانه نباید به ما تحمیل کند که چه تصمیمی را اتخاذ کنیم. سکوهای غول خارجی و آمریکایی اگر میخواهند فعالیت کنند، باید چارچوب، قوانین و ارزشهای ما را بپذیرند. حتی کشورهای اروپایی هم این موضوع را دنبال میکنند به گونه ای که مدیرعامل فیسبوک هفته پیش اعلام کرد که ممکن است فعالیتهای خودش را در اتحادیه اروپا محدود کند چرا که چارچوب های آنان را قبول نداشت.
با اعلام خبر تصویب طرح صیانت، انتقادات بسیاری به این مصوبه کمیسیون در شبکههای اجتماعی آغاز شده و بسیاری از چهرههای اصولگرا توئیتهای تندی را نسبت به نمایندگان عضو جبهه پایداری که متولیان اصلی تصویب رای هستند داشتند. از جمله محمد صالح مفتاح که با یادآوری روند تایید برجام در مجلس، نوشته اگر برجام در ۲۰ دقیقه تصویب شد، طرح صیانت در ده دقیقه به تصویب رسیده است.
علی لاریجانی عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام تئدیت زد: میزان دخالت حکومت در زندگی مردم را مشخص کنید؛ دولت ویدئو را برای مردم ممنوع کرد؛ حکومت چنین حقی نداشت؛ از این نمونهها بسیار است!
همچنین مسعود پیرهادی، سردبیر روزنامه رسالت در توییتی به تصویب طرح صیانت از فضای مجازی واکنش نشان داد و نوشت: «وکیل ملت، حق ندارد خلاف نظر موکل، عمل کند. مردم اگر چیزی را نمیخواهند، ولو خلاف آنچه شما مصلحتشان میدانید، حق ندارید آن را اعمال کنید؛ بس کنید.»
سجاد بنابی معاون سابق وزارت ارتباطات به تصویب طرح صیانت در توئیتی واکنش نشان داد. او نوشت: «انا لله و انا الیه راجعون» کامبیز مهدیزاده داماد حسن روحانی هم نوشت: «ممنون از طرح صیانت؛ محدودسازی و کاهش سرعت اینترنت! به عقب بر نمیگردیم. ناسا اعلام کرد تلسکوپ جیمز وب به مقصد نهایی خود در مدار خورشید رسید، ما هم به یمن طرح صیانت برگشتیم به اینترنت دیال آپ! روحانی کجایی، دقیقا کجایی.»
گریه پدر فناوری اطلاعات
همزمان با این اتفاقات، فیلمی از گریه پروفسور علی اکبر جلالی پخش شد. او فوق دکترای برق و متخصص آیتی از ویرجینای آمریکاست. به خاطر اولین تلاشها برای توسعه و نفوذ شبکه اینترنت در ایران به ویژه در نقاط روستایی، به پدر فناوری اطلاعات ایران شهرت یافتهاست و هماکنون عضو هیات علمی دانشکده مهندسی برق و پژوهشگر پژوهشکده الکترونیک دانشگاه علم و صنعت ایران است. او در میان گریههایش میگوید: «از اینترنت میترسند»