روزهای نفسگیر استان

دالکی خبر : بررسی‌ توفان‌های گردوغبار سال ۱۴۰۱نشان می‌دهد، سدسازی ترکیه در مسیر دجله و فرات، عراق و سوریه را به کانون انتشار ریزگرد خاورمیانه تبدیل کرد و آثار آن شهرهای غربی و جنوبی ایران را در نوردیده است.

دالکی خبر: بار دیگر گردوغبار اغلب استان های غربی، جنوبی و حتی تهران را فرا گرفت تا امروز ادارات و مدارس ۶ شهرستان استان بوشهر تعطیل شود. اتفاقی که در تهران، خوزستان، ایلام، کرمانشاه، آذربایجان غربی و زنجان هم زخ داد.

به گزارش دالکی خبر ، طبلق اعلام سازمان جهانی هواشناسی، این مهیب‌ترین توفان گردوغباری سال۲۰۲۲خاورمیانه است که کشورهای یمن، چاد، ‌عربستان، عراق، سوریه، ‌امارات، اردن، مصر و ایران را درگیر کرد.

سد سازی ترکیه، منشا گرد و غبار

منشأ گردوخاک در ایران، معمولاً ثابت است. بیابان‌های کشورهای عربی هم‌جوار که به‌تازگی بابت اقدامات کشور ترکیه در سدسازی کانون‌های جدیدی به آن اضافه‌شده است، یکی از مهم‌ترین منشأ آلودگی شهرهای ایران به‌ویژه استان‌های مرزی غرب، جنوب و جنوب غربی است.

نکته مهم اینکه توفان دارای چند کانون خیزش است که مرز مشترک عراق و سوریه در جنوب رشته سدهای ترکیه، بخشی از این کانون‌هاست و به وضوح نشان می‌دهد سدسازی‌های این کشور اثری واضح بر هوای کشورهای همسایه دارد.

به این ترتیب هرچه ترکیه طی روزهای اخیر تلاش کرده بود منشأ ریزگردهای اخیر خاورمیانه را فارغ از سدسازی‌های گسترده‌اش در آناتولی جلوه دهد، بی‌اثر ماند.

چندی پیش «وحید افراسیابانی» کارشناس روابط بین‌الملل در مورد تبعات زیست‌محیطی اقدام سدسازی ترکیه تحت طرحی به نام «گاپ» به رسانه‌ها گفت: «ساخت سد ایلی سو قطعاً بر تالاب‌ها و ریزگردها تأثیر منفی دارد. با بحران کم‌آبی در عراق، ریزگردها وارد استان‌های جنوبی ایران خواهند شد و در نهایت ضربه بزرگی به تالاب هورالعظیم وارد خواهد آمد. ترکیه با احداث این سدها، زمام امور آب عراق را در دست خواهد گرفت.»

به نوشته همشهری، با توجه به تغییرات ایجاد شده در حوضه‌های آبریز و منابع آبی منطقه، در کنار آثار تغییرات اقلیمی، می‌توان پیش‌بینی کرد که با ادامه روند حاضر، شاهد افزایش وقوع توفان‌های ریزگرد در کشور باشیم؛ بنابراین لازم است با فعالسازی دیپلماسی محیط‌زیست و همکاری با کشورهای دخیل در این پدیده، خصوصا کشورهای ترکیه، عراق و سوریه، اقدامات لازم درخصوص مهار کانون‌های ریزگرد انجام پذیرد.