آهوهای خارگ زباله میخورند!
دالکی خبر: این روزها نام سریال خانگی”جیران” که برگرفته از لقب سوگلی حرمسرای ناصرالدین شاه قاجار به واسطه چشمان آهوییاش است، توجه همگان را به خود جلب کرده؛ این سوی ماجرا اما نفس جیرانها در قطب صادرات نفت خام کشور به شماره افتاده است. آهوان این جزیره نه جایی برای خرامیدن دارند و نه آب و غذایی برای نوشیدن و خوردن.
به گزارش دالکی خبر به نقل از ایسنا؛ حسین باغبان، از شهروندان و فعالان محیط زیستی جزیره خارگ اظهار کرد: آهو محیط زیست این جزیره است، ساکنان بومی جزیره تعلق خاطر بسیاری به آهوها دارند و بهصورت خود جوش غذا مورد نیاز را در حاشیه امامزاده «میرمحمد حنفیه» که در جنوب غربی خارگ قرار دارد، میبرند تا کمکی به تغذیه آنها کرده باشند.
او بااشاره به اینکه جمعیت زیادی از افراد جزیره را غیربومیها تشکیل میدهند، میگوید: نمیتوانیم این موضوع را به همه تعمیم دهیم اما دیده و شنیده شده که برخی افراد آهوها را سر بریدهاند و برای آنها خطر آفرین شدهاند؛ یک شخص بومی هیچ وقت این کار را نمیکند و آهوها نزد مردم جزیره بسان فرزندان آنها هستند.
آهوهای خارگ سایت پسماند را چراگاه میدانند!
این فعال محیط زیستی بیان میکند: محیط زیست با امکانات و نیروی انسانی محدود نمیتواند پاسخگوی نیاز آهوهای جزیره خارگ باشد؛ در طول سالهای گذشته شرکت نفت فلات قاره با تامین علوفه حامی این حیوان در جزیره بود اما در طول ۲ سال گذشته با قطع حمایت خود وضعیت تغذیهای آهوها بحرانی شده است بهطوری که این حیوان سایت پسماند را چراگاه تصور کرده و برای تغذیه به آنجا پناه میبرد. این موضوع زنگ خطری جدی برای این گونه ارزشمند است.
انسانها وارد حریم زیست آهوها شدهاند
حسین شکری، مسئول حراست شرکت بازیافت خارگ هم می گوید: شبها وقتی در اتاقک خود نشستهام میبینم که آهوها به سراغ زبالهها میآیند تا غذایی برای خوردن پیدا کنند.
او که از بومیهای جزیره خارگ است، عنوان میکند: زیستگاه آهوها همان زیستگاه سابق است اما انسانها با دایر کردن شرکتها وارد حریم انها شدهاند.
مسئول حراست شرکت بازیافت خارگ میگوید: ای کاش صنایع مستقر رد جزیره خارگ که میلیاردها تومان درآمد دارند حتی اضافه غذای کارکنان خود را برای این آهوها میریختند تا آنها در زبالهها هر چیزی را نخورند.
قراداد حمایت نفت فلات قاره تمدید نشد!
احسان فهیم، محیط بان اجرایی جزیره خارگ اظهار کرد: خشکسالیهای اخیر و کمبود مراتع سبب شده تغدیه آهوهای جزیره با مشکل روبهرو شود؛ چراگاهها و علوفههایی که تامین میکنیم در کنار کمک مردم کفاف نیاز این حیوان را نمیدهد.
او یادآور شد: پتروشیمی خارگ حامی لاکپشتها و شرکت نفت فلات قاره حامی آهوهای خارگ بوده است اما حدود دو سال است که قرارداد آنها با محیط زیست به پایان رسیده و این صنایع اقدامی برای تمدید انجام ندادهاند.
محیط بان اجرایی جزیره خارگ ادامه داد: اکنون تعداد محیطبانان برای غذارسانی به آهوها کافی اما علوفهها بسیار پایینتر از نیاز است. البته وجود گونههای درخت کنار و کهیر هم در جزیره کمککننده است اما باز هم تاکید میکنیم که کافی نیست. گرسنگی پای آهوها را به سایت پسماند، ساحل و نقاط شهری کشانده و این یک تهدید جدی است.
به گفته فهیم، جمعیت آهوها در خارگ اکنون بیش از ۱۳۰۰ راس در خارگ و بیش از ۱۶۰ راس در خارگو است.
تخریب و تهدید دو کلیدواژه اصلی اخبار مربوط به مناطق میزبان تاسیسات صنعتی بزرگی هستند. درست در جایی که خیال توسعه بیپناهترین عناصر طبیعت را زیر چرخها دندههای صنعتی نابود میکند. استان بوشهر به شکل بیرحمانهای در چنگال صنایع عظیم نفت و گاز قرار گرفته و جغرافیای خاص آن سبب میشود طبیعت این منطقه گاه و بیگاه اسیر پایندگی اقتصاد کشور شود.