قیمت نان در بوشهر تغییر می کند؟
دالکی خبر: نان یکی از اقلام غذایی مهم سفره خانوارهای ایرانی است. قیمت گذاری گندم، آرد و نان به عنوان محصولات استراتژیک از سوی دولتها بوده و برای تضمین امنیت غذایی نظارت جدی بر این موضوع وجود دارد.
به گزارش «دالکی خبر» برخی گزارشها، از گرانی نان در ۱۳ استان حکایت دارد. همچنین در خبرها به نقل از سخنگوی طرح هوشمندسازی یارانه آرد و نان آمده که اختیار تغییر قیمت نان به استانها واگذار شده است.
افزایش چراغ خاموش قیمت نان آغاز شده است. اگرچه مقامات دولتی تاکنون تغییر قیمت نان را تایید نکردهاند. فعالان این حوزه عنوان میکنند تصمیم با کارگروه آرد و نان هر استان بوده که این کارگروه زیر نظر استانداری هر استان فعالیت داشته که استانداریها هم زیر نظر وزارت کشور فعالیت دارند.
امسال حقوق و دستمزد ۲۷ درصد افزایش داشت و در این باره یکی از دلایلی که نانوایان به آن اشاره میکنند این موضوع است. از سوی دیگر افزایش هزینه تهیه غذا کارگران ،افزایش نرخ هر کیلو خمیر مایه نان، افزایش هزینه حمل و نقل و وضعیت اجارهبها سبب شده تا کارگروه آرد و نان استانها تصمیم بر تعیین نرخ جدید انواع نان داشته باشند.
رئیس اتحادیه قنادان، نانوایان و کافه داران شهرستان بوشهر در این باره می گوید: نرخی که در سال ۱۴۰۰ برای انواع نان در بوشهر تعیین شد براساس مخارج و هزینه های بود که در سال ۱۳۹۹ محاسبه و پیشنهاد شده بود. این عملا به این معناست که نانوایان از سال ۱۳۹۹ تا به امروز بیش از ۳ سال است با وجود تورم همه جانبه هیچگونه افزایش نرخی نداشته اند که بتوانند با آن هزینه های تحمیل شده در این مدت را جبران کنند. به عبارتی درآمد نانوایان در سال ۱۴۰۲ به مراتب کمتر از سال ۹۹ است.
فوزیه جهانبخت با بیان این که با توجه به مشکلات گستردهای که نانوایان این استان با آن مواجه شدهاند، اظهار داشت: با وجود مشکلات ریز و درشت، نانوایان استان بوشهر با شرافت و فداکاری با مردم تعامل داشته و بی وقفه به امر خدمترسانی به شهروندان مشغول هستند.
وی می افزاید: امیدواریم مسئولین استان بوشهر صدای اتحادیه نانوایان به عنوان حامی این قشر زحمتکش را بشنوند و با بازنگری در قیمت نان و واقعی کردن آن جامعه نانوایان را از خطر ورشکستگی و تعطیلی برهانند.
رییس اتحادیه نانوایان و قنادان استان بوشهر با اشاره به برخی از مشکلات واحدهای صنفی نانوایی به عنوان یکی از مشاغل سخت و زیانآور می گوید: نبود تناسب بین درآمد و هزینه معیشت روزانه، کنارهگیری آن دسته از نیروهای ماهر که عملگی و کارگری روزانه را به اشتغال در نانواییها ترجیح می دهند و نبود نیروی کار ماهر تاثیر مستقیمی بر کیفیت نان مردم دارد.
وی ادامه داد: تهیه خمیرمایه به عنوان اساسی ترین عامل کیفی شدن نان، اشتباه در ری گیری(ضریب تبدیل آرد به نان) و نامتناسب بودن معیار آبدوستی آرد در شرایط آب و هوای گرم و مرطوب که موجب شده آرد نانوایان به صورت ناعادلانه در سامانه یکپارچه مدیریت آرد کشور کسر شود از جمله دیگر مشکلات این قشر است.
جهانبخت یادآور شد: از دیگر مشکلات نانواییهای استان بوشهر می توان به افزایش اجاره بهای مکان های استیجاری واحدهای نانوایی به صورت تصاعدی، افزایش بیش از ۵۰۰ درصدی کرایه حمل نسبت به سال ۱۳۹۹، افزایش هزینههای نگهداری و نوسازی تجهیزات به میزان ۴۰۰ درصد نسبت به سال ۱۳۹۹ و افزایش قابل توجه هزینههای بیمه کارگری اشاره کرد.
وی افزود: نانی که در حال حاضر به دست مصرفکننده می رسد با قیمت تمام شده بین ۹۰۰-۸۰۰ تومان است که نشان می دهد نرخ واقعی نان اعمال نمیشود.