بازتاب فستیوال کوچه در صفحه اول روزنامه های کشور

«کوچه» روشن ماند + تصاویر

دالکی خبر: صدور مجوز چهارمین دوره فستیوال کوچه در روزنامه های سه شنبه کشور بازتاب زیادی داشت.

به گزارش دالکی خبر؛ ویژه ترین واکنش توسط روزنامه های ایران (ارگان رسمی دولت)، سازندگی (ارگان حزب کارگزاران سازندگی) و پیام ما بود که تیتر و عکس اصلی شماره امروز خود را به فستیوال «کوچه» اختصاص دادند.روزنامه ایران با تیتر نخست «چراغ «کوچه» روشن ماند» از بازگشت این رویداد استقبال کرد. در بخشی از گزارش این روزنامه آمده: «ظهر دیروز خبر برگزاری جشنواره کوچه دوباره مطرح و منتشر شد. تمام اتفاقاتی را که درباره «فستیوال کوچه» رقم خورد می‌توان در ناهمترازی دو نگاه درباره شادی و نیاز مردم به شادی صورت‌بندی کرد. ناهمترازی دو نگاهی که یکی دلواپس شکسته شدن شأن و مرزهای اخلاقی در شیوه شادی کردن مردم است و دیگری نگاهی که نه تنها شادی را نیاز ضروری جامعه امروز می‌داند که بر این باور است آدمی به میانجی شادی به آدمیت نزدیک‌تر می‌شود، اخلاقی‌تر می‌شود و شادی نه فقط نیاز که حق مردم است. این دوقطبی سازی‌ها نه تنها موجب شکاف دولت-ملت می‌شود که همدلی و همبستگی بین مردم را کمرنگ می‌سازد. دولت اما تلاش کرد با پیوند زدن هنر و مردم، شادی را به دل‌ها گره بزند و گره گشایی کند.»

روزنامه سازندگی هم با عکس نخست از اجرای «محسن شریفیان» سرپرست گروه لیان و از همراه فستیوال «کوچه» تیتر «شادی در کوچه» را برای موافقت با برگزاری فستیوال منتشر کرد و نوشت: «فستیوال موسیقی «کوچه» یکی از بزرگ‌ترین جشنواره‌های موسیقی نواحی در ایران با وجود تاریخچه‌ای موفق و محبوبیت گسترده در میان هنرمندان و مردم، تنها چهار روز پیش از آغاز این فستیوال با وجود دریافت مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و مقامات محلی لغو شد. این لغو فستیوال نه‌تنها موجب نارضایتی شدید هنرمندان و فعالان فرهنگی شد بلکه نشان‌دهنده نگرانی‌هایی درباره رفتارهای خودسرانه در برخورد با فعالیت‌های فرهنگی و هنری بود. با این حال پس از جنجال‌های گسترده و کارزارهای مردمی در نهایت فستیوال کوچه تایید مجدد شد و قرار است طبق برنامه از پنجم تا دهم اردیبهشت برگزار شود.‌»

روزنامه سراسری پیام ما که در مدت انتشارش به مطالب محیط زیستی و فرهنگی تمرکز دارد هم با تیتر «مقاومت کوچه» به حواشی فستیوال واکنش نشان داد. در بخشی از مطلب این روزنامه آمده: «واکنش‌های گسترده مردمی، هنرمندان و برخی مقامات دولتی، این رویداد را بار دیگر به صدر اخبار فرهنگی کشور بازگرداند. هرچند هنوز برگزارکنندگان آن موضع‌گیری نهایی نکرده‌اند. به‌نظر می‌رسد «کوچه» حالا بیش از همیشه، نماد پیوند فرهنگ، گردشگری و مطالبه‌گری اجتماعی در برابر تصمیم‌های سلیقه‌ای شده است. چنین اقبالی از سوی عموم مردم شاید باعث شود این فستیوال در سال‌های آینده با مدیریت بهتری برگزار شود تا یک اتفاق ملی به نفاق تبدیل نشود.»

روزنامه هفت صبح هم با تیتر «کوچه دوباره می خواند» نوشت: «اجرای فستیوال موسیقی کوچه، با وجود خبرهای بدی که از لغو آن رسید، قطعا اتفاقِ خوشایندِ این روزهاست. چرا که این فستیوال در سال‌های گذشته، صرفا یک رویداد موسیقایی نبوده، بلکه به محفلی برای گفت‌وگو میان فرهنگ‌ها، تبادل تجربیات هنری میان مناطق مختلف کشور و احیای اصوات فراموش‌ شده بومی بدل شده بود. لغو فستیوال کوچه نه تنها می‌توانست یک رویداد فرهنگی را از تقویم مردمی بوشهر حذف کند، بلکه ضربه‌ای دیگر به امید و انگیزه جوانانی وارد می‌کرد که خواهان مشارکت در سرنوشت فرهنگی خود هستند.»

روزنامه سرآمد اقتصاد هم که تمرکز رسانه خود را در حوزه دریامحور گذاشته، نوشت: «مخالفان فستیوال موسیقی «کوچه»ی بوشهر، از بصیرت مسئولان بندرعباس درس بگیرید.» در ادامه این مطلب آمده: «زمستان سال گذشته بود که فستیوال مردمی خواجه عطا در بندرعباس برگزار شد. هدف اصلی از برگزاری این جشنواره معرفی آداب و رسوم مردم هرمزگان و بندرعباس بود که اقدامی تحسین برانگیز به‌شمار می‌رود. این جشنواره در رویدادهای گردشگری جمهوری اسلامی ایران ثبت شد و ابعاد این جشنواره در سال گذشته بزرگ‌تر از سال‌های قبل بود و گفته می‌شود که ۱۴هزار نفر در این جشنواره شرکت کرده‌اند. با وجود انتقادات برخی نهادها، اما امام جمعه بندرعباس اتخاذ موضعی منطقی هم از نمایش برخی ناهنجاری‌ها که برخلاف رسوم سنتی ساحل‌نشینان بود گلایه کرد و هم در پاسخ به برخی انتقادهای مطرح‌شده از نحوه برگزاری این جشنواره مردمی، خواستار مدیریت صحیح و جلوگیری از انحراف و بروز ناهنجاری در این جشنواره شد.»

روزنامه هم میهن هم با تیتر «کوچه باز شد؟» نوشت: «با پیگیری‌های مستمر بخش‌های مختلف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و مسئولان استان بوشهر، چهارمین دوره فستیوال «کوچه» مجوزهای لازم را دریافت کرد.»

متفاوت ترین موضع در بین روزنامه ها نسبت به صدور مجوز فستیوال کوچه در روزنامه اصولگرای جوان منتشر شد. این روزنامه در یادداشتی با تیتر «نباید «کوچه» را به بیراهه کشاند» نوشت: «ورود معاون هنری وزارت ارشاد با انتشار این مطلب در فضای مجازی که «به‌رغم دو ماه تلاش کوچه بن‌بست شد» باعث شد ماجرا وجه خبری دیگری بگیرد. در واقع خانم رضایی به جای بروز رفتار هیجانی و احساسی یا انتشار پست در فضای مجازی باید ماجرا را پیگیری می‌کرد و اجازه نمی‌داد فستیوالی که طی چند سال اخیر بدون حاشیه و با استقبال مردم و هنرمندان برگزار شده و به نوعی یکی از رویداد‌های هنری جمهوری اسلامی محسوب می‌شود به ابزار و بهانه‌ای در دست دشمنان و کسانی که آرامش و نشاط اجتماعی مردم برایشان اهمیتی ندارد، تبدیل شود.»

در پایان این مطلب آمده: «در آستانه میزبانی چهارمین دوره فستیوال کوچه و در کنار شور و اشتیاق هنرمندان و اهالی فرهنگ، نگرانی‌هایی نیز از سوی برخی افراد و نهاد‌ها درباره احتمال بروز ناهنجاری‌ها و مسائل ساختارشکنانه در این فستیوال مطرح شده است. واقعیت این است که برخی افراد و جریانات خاصی که در همه عرصه‌ها و رخداد‌ها سرک می‌کشند و سعی دارند هر ابزار مثبت اجتماعی، فرهنگی و هنری که در دست جمهوری اسلامی قرار دارد و زمینه‌ساز شادی و نشاط در بین مردم می‌شود را اولاً به نفع خودشان مصادره کنند و ثانیاً آن را به ابزاری علیه نظام و کشور مورد استفاده قرار بدهند؛ خواب آشفته‌ای که هرگز تعبیر نخواهد شد و اجازه نمی‌دهیم که مگس‌های طالب زخم و عفونت محفلی برای نشستن و نشر آلودگی پیدا کنند.»

همچنین فستیوال کوچه در صفحه اول روزنامه های شرق، مردمسالاری، ابتکار و آرمان ملی بازتاب داشت که در ادامه می بینید: